Computers hebben veel soorten beveiligingssystemen die ook bijna elke dag weer verbeterd en vernieuwd worden. Voor een leek in de ICT-wereld, kunnen deze systemen best als een grote hoop met moeilijke woorden gezien worden. Toch kan je je door jezelf een klein beetje te verdiepen in de wereld van de computer en de systemen, veel kwaad buiten de deur houden.

Niet alleen de computers en de systemen worden namelijk slimmer, maar ook de hackers die graag jouw wachtwoorden willen stelen en je backaccount willen kraken. Andere informatie van grote bedrijven kunnen ook erg interessant zijn voor zulke hackers. Als jij veel belangrijke informatie op je computer hebt staan die hackers ook interessant kunnen vinden, is het erg belangrijk dat je je bezig houdt met de kwaliteit van de online beveiliging van je servers.

Beginnen bij het begin

Een IP-adres klinkt ons allemaal bekend in de oren. Het IP-adres wordt gegeven aan een computer die aangesloten wordt aan het internet. Elke computer heeft dus zijn eigen IP-adres. Door middel van het gekoppelde IP-adres aan de computer, kan de computer informatie overbrengen van naar het internet. De code wordt dus gebruikt om van informatie te communiceren van de computer (de zender), door het internet, naar de ontvanger (een ander IP-adres). Dit geldt voor alles wat je op het internet doet. Dus van Facebooken tot websites bezoeken en van foto’s delen op Google tot een e-mail sturen. Overal wordt je IP-adres gebruikt om te communiceren op het internet.

Wie onthoud dat IP-adres?

Je kan je dus voorstellen dat als elke eigen computer een eigen IP-adres krijgt, er enorm veel IP-adressen op de wereld zijn. Elke computer, telefoon, laptop, tablet etc. heeft een eigen IP-adres waarmee ze communiceren met het internet. Het DNS systeem onthoudt welke IP-adressen bij welke websites horen. Dit systeem zorgt er simpelweg voor dat jouw gezochte webadres wordt omgezet in het IP-adres van de server die erbij hoor en dat je op de juiste webpagina terecht komt.

 

Laten we dat beveiligen

Het DNS systeem is een systeem waar misbruik van gemaakt kan worden. Hoe vaak heb je de laatste jaren al gehoord dat je mailt met links van je bank niet moet openen, of hackers kunnen zo je bankaccount leegtrekken. Dit zijn dus valse links die leiden naar een webpagina die precies lijkt op de website waar je werkelijk naar toe wilt, maar ervoor zorgen dat hackers bij jou naar binnen kunnen. 

Door middel van DNSSEC worden de verbindingen tussen IP-adressen en webadressen beveiligd. Het systeem controleert of het IP-adres een betrouwbare bron is en er wordt een handtekening onder gezet op het moment dat dit zo is. Internetgebruikers kunnen gebruik maken van dit systeem en hiermee checken of ze niet op een valt IP-adres zitten te browsen. 

 

Een ander beveiligingssysteem 

Nu gaat het met DNSSEC vooral over het beveiligen van websites en activiteiten op platforms zoals Google. Maar er zijn ook systemen die je e-mail kunnen beveiligen en sorteren. We hebben nu al software die valse mails onderscheidt van betrouwbare mails. De valse mailt gooit het systeem automatisch in de spam-map of in de prullenbak. Deze software heeft SPF. Erg handig!